Det kræver ikke det store at montere en luft-luft varmepumpe, det kan gøres på ca. 2-4 timer, alt efter hvor erfaren man er til håndværk, og hvor godt værktøj man har.
Det bedste er at have en hjælper, så man er to til opgaven. Her skal vi se på hvordan det klares.
hop til afsnit..
Først: Vælg en støjsvag varmepumpe
Det kan i høj grad anbefales at vælge en støjsvag model. Det er svært at betone nok hvor irriterende det er at skulle afskærme og fjerne støj fra en udendørs kompressor, som er en af de vitale dele af en luft-til-luft varmepumpe.
Den del som sidder inde i huset, og skaber cirkulationen af varmen, er også mest behagelig, hvis den ikke larmer mere end højst nødvendigt.
De par ekstra tusind kroner er som regel godt givet ud, for at få en professionel model, som er støjdæmpet fra producenten.
>> Se de varmepumper vi anbefaler her.
Regler for placering af den udendørs enhed
Der er en regel som hedder, at en varmepumpe maksimalt må larme med 45 dB (decibel) ved skel til naboen. Det er derfor vigtigt, at du ikke placerer den udendørs del lige i skel, med mindre du har lavet en fornuftig dæmpning / afskærmning, eller du har valgt en god støjsvag varmepumpe.
Her gælder de samme regler som for støj ved virksomheder. Grænseværdier og information kan ses her.
Der kan også hentes en PDF om reglerne her. (miljøministeriets hjemmeside).
Montering af den udendørs del (varmepumpen)
Det er smartest ikke at montere den udendørs del direkte på murværket, da det kan skabe lidt støj og vibrationer i huset. Det bedste er at montere den på terræn, og kan det ikke lade sig gøre, så monter den på murværk og ikke på træ og lignende.
Forslag til placering på beslag
Bemærk at der er en betonflise lagt ind under de vibrationsisolatorer, som skal hjælpe med at skabe stabilitet og fjerne rystelser.
Forslag til placering på jorden
Her er der brugt et vinkelbeslag, som skaber lidt afstand til gulvet, og der er igen en betonflise, for at gøre konstruktionen tung og skabe stabilitet.
Du kan også med fordel grave to stolper ned i jorden, og montere delen på disse stolper, så det hele kan forplante sig ned i jorden i stedet for ind i murværket.
På den måde får den ikke skabt vibrationer, og konstruktionen vil holde bedre i længden.
Montering af den indendørs del
Det samme gælder den indendørs del. Undgå helst at montere direkte på murværk, sørg for at have støj og vibrationsisolerende beslag.
Det kan fx. være nogle gummifødder, hvis pumpen placeres direkte på gulv, eller det kan være beslag som har denne funktion.
Montering af rørforbindelserne
Undlad at montere rørene direkte på muren, de skal føres med gummibelagte beslag (vibrationsisolerende), som mindsker støj og vibrationer, og dermed nedbringer støjgener for både sig selv og naboen.
Rørbærerne kan se sådan ud:
Bemærk at der er en kraftig gummiring, som skaber et lag mellem selve metallet og kobberrøret. På den måde skabes et isolerende lag, som er med til at mindske støj i konstruktionen.
Held og lykke med montagen!