Det kan være lidt af en udfordring at finde ud af, hvilken temperatur ens køleskab skal stå på. Det skal selvfølgelig ikke være for varmt, så dine madvarer ikke kan holde sig. På den anden side skal det heller ikke være for koldt, da det også kan ødelægge nogle madvarer. Vi giver dig derfor en guide til, hvordan du skruer op og ned for temperaturen i køleskabet.
Hvad betyder tallene egentlig?
Rigtig mange har svært ved at finde ud af, hvordan temperaturen skal indstilles i køleskabet. Temperaturen er noget, du selv kan styre. Det, at du selv kan styre den, kan dog også gøre det en smule mere kompliceret for den gængse køleskabsbruger, for hvad skal temperaturen egentlig stå på?
Et køleskab har typisk en termostat inde i selve køleskabet. I langt de fleste tilfælde er det en rund anordning, som du kan dreje på for at ændre temperaturen. Der findes dog også nyere modeller, hvor du kan trykke på en touch-knap for at skrue op og ned for temperaturen.
Det specielle ved disse termostater er, at du oftest kan indstille den til 1-5. Mange bliver dog forvirret over, hvad tallene betyder. Er det grader? Er det i, hvor høj grad den køler? Vi forstår godt forvirringen.
Har du et køleskab med en termostat, du kan indstille fra 1-5, vil de i langt de fleste tilfælde betyde, at 5 er den koldeste temperatur og 1 er den varmeste temperatur. Kort sagt; jo højere tal du indstiller den til, jo koldere vil køleskabet blive. Logisk hænger det måske ikke helt sammen. Det er dog oftest det, der er tilfældet.
Nogle få modeller vælger dog at benytte det på den omvendte metode. Det kan derfor være en god idé at have et termometer i køleskabet for at sikre dig, at du rent faktisk får den temperatur i køleskabet, du ønsker.
Hvilken temperatur anbefales der i et køleskab?
Du bruger dit køleskab til at opbevare diverse madvarer i. Køleskabet er nemlig med til at forlænge holdbarheden på dine madvarer, hvilket er en fordel for dig. Det er dog ikke helt lige meget, hvilken temperatur du sætter dit køleskab til at have.
Når du skal sætte temperaturen på dit køleskab, anbefales det, at du går efter en temperatur på 3-4º. Vælger du en lavere temperatur fx 1 eller 2º, kan det forhøje din elregning på køleskabet. Køleskabet skal nemlig bruge mere energi på at få temperaturen så langt ned. Derudover vil der også være større risiko for, at nogle af dine madvarer i køleskabet vil blive frosne. Det kan fx være agurk, tomater og salat. Madvarer som disse vil blive mærkelige af at være frosne, og du vil højst sandsynligt ende med at smide dem ud. Det er selvfølgelig ærgerligt.
Vælger du i stedet en temperatur, der er højere end de 3-4º, kan det betyde, at dine madvarer ikke holder sig nær så godt. Det kan derfor også medføre, at du er nødt til at smide fordærvede madvarer væk. Vil du undgå madspild, er den ideelle temperatur derfor 3-4º.
Supper er noget af det folk ofte glemmer at få i køleskabet, fordi det i nogle tilfælde skal køle af langsomt. Du kan læse gode råd og tips om supper her.
Temperaturen varierer i køleskabet
Selvom du stiller dit køleskab på en temperatur, der svarer til 3-4º, skal du være opmærksom på, at temperaturen kan variere forskellige steder i køleskabet. I mange køleskabe vil det være koldere nede i bunden sammenlignet med de øverste hylder i køleskabet.
Det anbefales, at du placerer frugt, grønt, smør og ost øverst i køleskabet, da det ikke nødvendigvis behøver den laveste temperatur i køleskabet. Det er derfor ikke altid en fordel at bruge den nederste skuffe til grøntsager. Den kolde temperatur nederst i køleskabet er særdeles god til kød, fisk, rester og lignende.
Finder du en lækker opskrift online, skal der selvfølgelige handles ind til det. Hvis du skal få det bedste måltid ud af det, skal dine madvarer selvfølgelig kunne holde sig friske, indtil du skal bruge dem. Det kan derfor være en fordel at overveje placeringen af dine madvarer i køleskabet.
Et ekstra lille tip er at placere langtidsholdbare madvarer i køleskabslågen. Der vil nemlig være den højeste temperatur i lågen. Det kan derfor være et sted, du opbevarer ketchup, diverse dressinger, marmelade osv.