Home Køkken Emhætte uden udsugning (med kulfilter)

Emhætte uden udsugning (med kulfilter)

af Steen Christensen

Hvis du bor i en lejlighed, og ikke har mulighed for udsugning, så kan du godt have en emhætte alligevel.

Mange nyere emhætter har nemlig et kulfilter indbygget, som betyder, at du ikke behøver tilkoble udsugning. Det vil vi forklare lidt nærmere om i dette indlæg.

Sådan fungerer en emhætte med kulfilter (uden udsugning)

kogeplader-komfur-testvinder

Emhætter af nyere dato har ofte et kulfilter.

Det betyder, at den renser luften og sender den tilbage i køkkenet. Et sådan kulfilter skal skiftes ca. hver 4-5 måned, alt afhængig af hvor ofte og hvor meget du benytter emhætten.

Kører den kun en gang om ugen kan du fint nøjes med at skifte den 1-2 gange om året.

Det varierer dog fra model til model, fordi der er forskel på kvaliteten af det kulfilter der er monteret, som skal rense luften for at den kan sendes tilbage i køkkenet.

Det er en fin og miljøvenlig løsning at benytte et kulfilter i stedet for en udsugning, da der ikke kræves ligeså meget energi for denne løsning. Det kan også aflæses på energimærkningen for produktet. Det er dog ikke ligeså effektivt som en udsugning, og der kan heller ikke renses ligeså store mængder luft med et kulfilter.

En sådan emhætte er ofte noget mere stilet, og vælges derfor ofte til moderne køkkener.

Her ses en model med kulfilter, og bemærk at der ikke er et udsug:

01tw-45-f

En del emhætter har mulighed for tilslutning, men kan også køre med kulfilteret. Det betyder, at har du et udtag kan du benytte det, men i en lejlighed fx. kan det ofte være et problem at få et luftudtag til udsugningen, fordi der ikke er let adgang til en ydermur.

Kulfilteret kaldes også nogle gange for et Zeolit filter.

Tørretumblere kan også fås med og uden udsugning

Du kan også få tørretumblere, som ikke kræver udsugning.

Det har typisk en spytbakke i stedet, som opsamler kondensvandet fra tørreprocessen. Det betyder, at du skal holde øje med denen bakke, for når den er fuld stopper maskinene af sig selv.

Det er ofte en mere energivenlig model, da det kræver energi at drive udsugningen, fremfor at dampen opsamles i en bakke, som blot kan tømmes i håndvasken.