Home tips-ideeropvarmning Derfor skal du overveje at skifte til træpiller

Derfor skal du overveje at skifte til træpiller

af Steen Christensen

I løbet af det sidste årti er flere og flere danskere begyndt at skifte deres varmeløsning til træpillefyr, og det er der god grund til. Hvor træpillefyr for ti år siden måske ikke var den bedste løsning at vælge til husopvarmning, er der virkelig sket noget, og efterhånden har de små træpiller efterladt de andre varmeløsninger i støvet.

Her får du en kort gennemgang af, hvorfor du bør overveje at skifte varmeløsning til træpiller.

3 fordele ved opvarmning med træpiller

Det første folk tænker på, når man siger varme, er varmeregningen, og her er der virkelig noget at komme efter. I forhold til oliefyr og gasfyr er der nemlig en besparelse på helt op til 60% ved at skifte til træpillefyr.

En anden fordel er, at pillefyret passer til alle hustyper. Mange nyere varmeløsninger som solvarme og lignende passer nemlig kun til huse af nyere dato, men et træpillefyr kan opvarme nyere såvel som gamle hus lige godt.

I løbet af de sidste år er der kommet mere og mere fokus på miljøet, og derfor er det da også den sidste fordel, der skal nævnes, når det kommer til træpillefyr. Afbrænding af træpiller har nemlig en meget lav forurening, da gasserne, der udledes ved afbrændingen, også brændes af, fordi temperaturerne i fyret er så høje. Ligeledes er produktionen af træpiller CO2-neutral.

3 ulemper ved opvarmning med træpiller

Når man først har talt om fordelene ved at skifte til et træpillefyr, må man også tale ulemper. Der er ikke mange, og de er ikke store, men de er der.

For det første kræver et træpillefyr mere arbejde end eksempelvis et oliefyr. Det hænger sammen med, at du ofte selv skal fylde træpiller på en gang om dagen eller sjældnere, afhængigt af hvor koldt det er.

For det andet skal det siges, at træpillerne fylder, så du skal have tænkte over opbevaring. Ofte vil det nemlig være nemmest at købe flere poser piller ad gangen, hvilket betyder, at de poser, der ikke fyldes i fyret med det samme, jo skal stå et sted.

Det er ikke altid muligt at gøre brug af din gamle skorsten, når du skal have installeret et pillefyr. Det hænger sammen med at røgtemperaturen i nyere pillefyr er relativt lav, og det skal din skorsten passe til. Her er det dog altid muligt, at tale med skorstensfejeren om, hvilke muligheder du har.

Hvad kan du ellers bruge træpiller til?

Når du først har anskaffet dig et pillefyr og har pillerne stående, begynder du måske at overveje, om de kan bruges til noget andet. Hvis det er tilfældet, så kan du overveje at se nærmere på en Traeger grill. Traeger er et af de helt store navne, når det kommer til træpillegrill, hvilket hænger sammen med at firmaets grundlægger, Joe Traeger, opfandt den første grill, der blev fyret med træpiller.