Home tips-ideer Sådan finder du den rette ejendomsmægler

Sådan finder du den rette ejendomsmægler

af Ditte Borg Nielsen

Når du skal sælge din bolig, skal du finde de rigtige købere og sælge dit hus eller din lejlighed hurtigst muligt og til den bedst mulige pris – det kan enhver ejendomsmægler i princippet hjælpe dig med, men dermed ikke sagt, at det er ligegyldigt, hvilken en du vælger.

Mægleren har nemlig stor betydning, når det kommer til at finde de rette kunder, præsentere din bolig ordentligt, få handlen igennem – og skaffe dig den bedst mulige pris. Når du skal finde en til at stå for salget af et hus eller en ejendom, er der et par ting, du bør have med i dine overvejelser for at finde den rette.

Har mægleren lokalkendskab?

Gå allerførst efter en ejendomsmægler, der kender det område dit hus eller din ejendom ligger i. Et godt lokalkendskab gør, at din mægler er i stand til at sætte prisen rigtigt, kender markedet, konkurrencen og de boligkøbere, der typisk søger mod netop dit område. Det sikrer dig en bedre og mere målrettet markedsføring af dit hus eller din lejlighed. Ligger din bolig i for eksempel Vedbæk, så er det en ejendomsmægler i Vedbæk, du skal gå efter.

Spørg venner, familie og kolleger

Det næste, du med fordel kan gøre, når du skal finde den rette, er at trække på dit netværk. Spørg venner og familie, kolleger og de andre forældrerådsrepræsentanter, hvilken mægler de har brugt, kender til eller har fået anbefalet. Et godt skudsmål fra folk, du selv sætter højt og stoler på, er den bedste garanti for at finde en mægler, der passer til dig.

Tjek ejendomsmæglerens salgsrater

De enkelte mægleres salgsrater er en god indikator for, hvor god den givne person er til rent faktisk at sælge huse – og hvor hurtigt det går. Husk dog, at forskellige faktorer kan have indflydelse på slagsraten. Hvis mægleren primært har liebhaveri i sin forretning, er raten typisk lavere end hos konkurrenten, der sælger parcelhuse. Har mægleren mange sommerhuse, kan raten modsat se voldsomt høj ud på grund af et godt marked for netop sommerhuse.

Endelig er der også forskel på, hvor skarpt de forskellige ejendomsmæglere sætter prisen. Skal du have solgt din bolig hurtigst muligt, vil en mægler med skarpe priser, lav liggetid og gode salgsrater være at foretrække. Vil du modsat sikre dig, at du får mest muligt for din bolig – om så det skal tage længere tid, vil en mægler, der prissætter højere være et godt valg.

Medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening

Det er ligeledes en god idé, at du sikrer dig, at den person, du overvejer at bruge, er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening. Du kan se på medlemskabet som en lille blåstempling, der sikrer dig, at mægleren lever op til de krav og standarder for redelig forretningsførelse, der er sat af foreningen.

Undersøg også, om der har været indgivet klager over en given mægler. Du kan finde eventuelle klager to steder: hos Klagenævnet for Ejendomsformidling eller Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

Få altid mere end et tilbud

Det er altid en god idé at indhente tilbud fra forskellige i et givent område. Der kan være stor forskel i størrelsen på salær og hvilke ydelser, der skal betales for. Og med mere end et tilbud i hånden vil du ofte stå i en bedre forhandlingsposition, når du skal aftale den endelige pris på plads med den af mæglerne, du har valgt. Få tilbud fra mindst to ejendomsmæglere.

Brug din mavefornemmelse

Når du har lavet din grundresearch, har du forhåbentlig fået indsnævret feltet af ejendomsmæglere, du overvejer at bruge. Nu skal du til at lytte til din mavefornemmelse. Aftal et møde med den eller de, du umiddelbart synes bedst om.

Vælg den ejendomsmægler, du har en god kemi med, har tillid til, og som du mener, kan skaffe dig det bedste salg – og sørg for, at formidlingsaftalen dækker det, du er blevet lovet.